Πώς μπαίνουν NOMIMA ναύδετα (μεγάλες τσαμαδούρες για δέσιμο σκαφών αρόδου)

Η πλέον σύγχρονη και οικολογική λύση που έχει χαμηλό κόστος εγκατάστασης και άμεση εγκατάσταση . Αφορά την εγκατάσταση ενός ναυδέτου η ένα πάρκο ναυδέτων , όπως υπάρχουν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης .
η οικολογική διάσταση του ναυδέτου είναι σημαντική γιατί εγκαθίσταται ακόμα και σε περιοχές με Ποσειδωνία γιατί με αυτή την μέθοδο αποφεύγεται η αγκυροβολία και η καταστροφή της Ποσειδωνίας . Για περαιτέρω λεπτομέρειες και ανάλυση το βίντεο εδώ μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες.

ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΉ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ ΛΙΜΕΝΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΏΝΗ ΛΙΜΕΝΑ?

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Νόμος 2971/01 – Άρθρο 20
Άρθρο 20: Θαλάσσια Ζώνη λιμένα
1. Η θαλάσσια ζώνη περιλαμβάνει τις λεκάνες λιμένων (συνεχόμενες με τον αιγιαλό ή τυχόν
κατασκευασμένα κρηπιδώματα, μώλους, προβλήτες) και έκταση θάλασσας μέχρι απόσταση 500 m από
τις ακτές της χερσαίας ζώνης. Η έκταση αυτή περιορίζεται και από τις δύο πλευρές από νοητό τόξο
κύκλου, με κέντρο το άκρο της χερσαίας ζώνης και ακτίνα 500 m και περικλείει τη θαλάσσια έκταση
από σημείο του αιγιαλού, που κείται σε απόσταση 500 m από το άκρο της χερσαίας ζώνης μέχρι να
συναντήσει την ανωτέρω γραμμή σε απόσταση 500 m από τις ακτές της χερσαίας ζώνης.
2. Αν τα νερά της θαλάσσιας ζώνης είναι αβαθή, η Θαλάσσια Ζώνη λιμένα δύναται να επεκταθεί και
πέρα από τη γραμμή των 500 m μέχρι να συναντήσει την ισοβαθή γραμμή των 30 m.
3. Στις περιπτώσεις τοποθέτησης ναυδέτων όπως αυτή προβλέπεται στο νόμο 4504/2017,η θαλάσσια
ζώνη επεκτείνεται πέραν του ορίου των 500 μέτρων από τις ακτές της χερσαίας ζώνης και έως το
ναύδετο και σε ακτίνα μέχρι 500 m γύρω από το κέντρο του ναύδετου. Η επέκταση αυτή διενεργείται
σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 21 του νόμου 2971/2001 (ΦΕΚ 285/Α/2001).

Νόμος 4276/14 – Άρθρο 12

Άρθρο 12: Ναύδετα εκτός θαλάσσιας ζώνης λιμένα 

1. α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων για τις περιοχές περιβαλλοντικής προστασίας, επιτρέπεται η τοποθέτηση και εκμετάλλευση ναυδέτων για την πρόσδεση τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών σε οριοθετημένες θαλάσσιες περιοχές εκτός θαλάσσιας ζώνης λιμένα (ΘΖΛ).
β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Τουρισμού και Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζονται τα κριτήρια για την επιλογή και οριοθέτηση των περιοχών στις οποίες τοποθετούνται τα ναύδετα, οι όροι, οι προϋποθέσεις, ο τρόπος και η μεθοδολογία για την τοποθέτησή τους και για τον προσδιορισμό του μεγίστου αριθμού ναυδέτων ανά οριοθετημένη περιοχή, τα κριτήρια, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παραχώρηση του δικαιώματος τοποθέτησης και εκμετάλλευσης ναυδέτων, ο τρόπος προσδιορισμού του οικονομικού ανταλλάγματος – το οποίο αποτελεί έσοδο του Δημοσίου – ο φορέας και η διαδικασία είσπραξής του και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
2. α. Μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου για την τοποθέτηση και εκμετάλλευση ναυδέτων προς την αρμόδια Λιμενική Αρχή, εκδίδεται απόφαση του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου μετά από εισήγηση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής και σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας, του Γενικού Γραμματέα Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων του Υπουργείου Τουρισμού και της αρμόδιας Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων.
β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Τουρισμού και Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζονται τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με την αίτηση και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή αυτής της παραγράφου.

Νόμος 4504/17 – Άρθρο 103
Άρθρο 103: Ναύδετα ΕΝΤΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΛΙΜΕΝΑ

1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων για τις περιοχές περιβαλλοντικής προστασίας, επιτρέπεται η τοποθέτηση, χρήση και εκμετάλλευση ναυδέτων, όπως ορίζονται στην περίπτωση ι)β’ του άρθρου 1 του νόμου 4278/2014 (ΦΕΚ 157/Α/2014) για την πρόσδεση τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών σε οριοθετημένες θαλάσσιες περιοχές εντός θαλάσσιας ζώνης λιμένα. Η τοποθέτηση, χρήση και εκμετάλλευση των ναυδέτων του προηγουμένου εδαφίου επιτρέπεται μόνον στις περιοχές που δεν λειτουργούν χωροθετημένοι τουριστικοί λιμένες.

2. Με απόφαση του αρμόδιου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα καθορίζεται ο μέγιστος αριθμός ναυδέτων ανά οριοθετημένη περιοχή. Μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου για τοποθέτηση και χρήση ναύδετου εντός θαλάσσιας ζώνης λιμένα, εκδίδεται απόφαση του αρμόδιου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα, που εγκρίνεται ύστερα από εισήγηση της Λιμενικής Αρχής και σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και της αρμόδιας Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στην απόφαση του φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα καθορίζεται το οικονομικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση του δικαιώματος τοποθέτησης και χρήσης των ναυδέτων, που αποτελεί έσοδό του, το χρονικό διάστημα της παραχώρησης, καθώς και οι λοιποί όροι αυτής.
3. Για την τοποθέτηση και εκμετάλλευση ναυδέτων εντός θαλάσσιας ζώνης λιμένα από τον ίδιο το φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα, εκδίδεται κατόπιν αίτησης της διοίκησής του, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύστερα από εισήγηση της Λιμενικής Αρχής και σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και της αρμόδιας Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Τα τέλη πρόσδεσης τόσο στα ήδη υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος ναύδετα όσο και σε όσα τοποθετηθούν μετά την έναρξη ισχύος του, αποτελούν έσοδο του οικείου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα και καθορίζονται με απόφασή του.

 

 

 

google-site-verification: google4dc3a8990fdc5417.html G-F0EYY2HBGF